Als je op zoek bent naar een betrouwbare cattery die gezonde kittens fokt dan raad ik je aan om aandacht te besteden aan:
  • Een goede fokker ontwormt regelmatig, laat de kittens chippen en 2 keer vaccineren. Chippen is in Nederland een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor een stamboom. Cattery Vanyusha is een gediplomeerd chipper.
  • De ouders van de kittens zijn getest op erfelijke ziektes en aandoeningen. Als je hiermee niet bekend bent vraag dan naar de volgende testen: HCM, PKD, Patella luxatie, FIV en Felv.  Vraag of je de testuitslagen mag zien. Een kater moet elk jaar getest worden op HCM, een poesje om het jaar. Mocht een fokker de HCM,PKD en Patella luxatie testen niet op de ouders uitgevoerd hebben dan heb je geen zekerheid of je kitten vrij zal zijn van deze ziektes/aandoeningen. Je neemt dan een risico.
  • Geef aan dat je de cattery wilt bezoeken en dat je de ouder dieren wilt zien. Een kater zal niet altijd aanwezig zijn maar je kunt dan vragen naar een dekbewijs en foto’s. Koop nooit ergens kittens als je de moeder niet hebt mogen zien of waar je niet welkom bent.
  • Beide ouders hebben een stamboom. Vraag of je deze mag zien en of de kittens er ook een krijgen. Als je toch een blue point Rus koopt, weet dan dat fokkers die ze Pika blu noemen de leken zijn die zwakke kittens verkopen die gevoelig zijn voor ziektes en waarschijnlijk niet oud zullen worden. Na 5 jaar fokken blijken er al meerdere zieke katten te zijn en is de eerste al overleden voordat zij 4 jaar oud werd.
  • Betrouwbare fokkers leveren een contract bij een kitten en geven garantie als de kitten binnen een jaar mocht overlijden aan een bij verkoop niet zichtbare erfelijke aandoening. Ga niet zomaar akkoord met allerlei vreemde contractvoorwaarden die u mogelijk zouden kunnen benadelen.
  • Als u de cattery bezoekt let dan op de hygiene en omstandigheden waaronder de kittens opgroeien. Slechte hygiëne is een slecht teken. Op het moment dat de kitten bij u komt wonen gaat zijn/haar weerstand tijdelijk omlaag en loopt u het risico dat uw kitten ziek wordt en mogelijk overlijdt als gevolg van de slechte hygiëne.
  • Let ook op de wijze waarop ze gesocialiseerd worden. Als een kitten zijn hele leven op een bovenkamer heeft doorgebracht dan is deze onvoldoende gesocialiseerd en zult u een angstige kitten krijgen. De angst zal naar verloop van tijd wel wat minder worden maar nooit geheel verdwijnen. De socialisatie tijdens de eerste levensfase van een kitten bepaalt de basis waarop de kitten de rest van zijn leven verder leeft.
  • Tot slot nog een belangrijke tip: betaal geen reserveringskosten voordat u de cattery bezocht heeft of tijdens het eerste bezoek.