De geschiedenis van de Blauwe Rus

Het ontstaan van de Blauwe Rus is onduidelijk. Dit wordt mede veroorzaakt door de verschillende namen voor het ras. Zo is er de Spaanse Blauwe Rus, de Maltese Blauwe kat en de Archangelsk kat. Er zijn sterke aanwijzingen dat het ras ontstaan is in Noord Europa. Er zijn afbeeldingen uit het begin van de 16de eeuw uit Noord en centraal Rusland, uit Zweden, Noorwegen en Denemarken. Dat de katten al lange tijd in Rusland voorkwamen blijkt uit de folkloristische afbeeldingen, die Engelse zeelieden meebrachten uit de Russische haven in Archangelsk. De Engelse kooplieden namen naast de afbeeldingen ook de katten mee naar huis en verkochten ze in de Engelse havens aan de plaatselijke bevolking. De Blauwe Rus stond bekend om zijn perfecte muizen vangtechniek. De prachtige dubbele en glanzende vacht heeft dezelfde structuur als de vacht van een bever. De Blauwe Rus werd mede dankzij zijn bijzondere vacht al snel een populair huisdier. In 1860 werd er voor het eerst melding gemaakt van de blauwe Rus in de English Chronicles.

Na de 2de Wereld Oorlog was het ras bijna uitgestorven. Men heeft toen om het ras te redden Pierette gekruist met de blue point siamees Longfellow of Annam. Er waren te weinig Blauwe Russen over om mee te fokken en men wilde de oogkleur en de bouw verbeteren. Als gevolg van het kruisen met de siamees verdween het specifieke uiterlijk van de Rus. Het heeft ruim 25 jaar en vele generaties geduurd voordat de Rus weer het typisch Russische uiterlijk terug kreeg. Het Siamese gen is nog steeds aanwezig in de lijnen. Omdat de blauwe kleur dominant is over de blue point, is het niet zichtbaar. Het is alleen d.m.v. genetisch onderzoek te detecteren.

Longfellow of Annam

Het karakter van de Blauwe Rus

Een blauwe rus is een bescheiden, gevoelige kat die je volgt zonder opdringerig te zijn. Ze houden niet van harde geluiden, veranderingen en vreemden. Een blauwe rus wil bepalen wanneer er contact is. Ze houden van rust en zullen zich af en toe terug trekken om even op een rustig plekje te zijn. Als een rus vriendschap met je heeft heeft gesloten heb je een geweldig huisdier. Ik word elke ochtend 10 minuten lang begroet door de rusjes. Een rus is een intelligente kat, die qua gedrag meer op een hond dan op een kat lijkt. Als ze willen spelen, brengen ze een speeltje naar je toe en trekken ze je aandacht. Ze apporteren en je kunt ze trainen. Mijn katten gaan op commando zitten en kunnen een pootje geven en ze snappen hoe ze een tablet/smartphone kunnen bedienen. Zij zoeken naar een manier waarop ze met de mens kunnen communiceren zodat ze begrepen worden. Ze voelen menselijke emoties perfect aan. Ze zijn snel, atletisch gebouwd en kunnen grote sprongen maken. Ze zitten graag hoog. Mijn blauwe rus springt vanaf de grond op een kast van 1.90 m hoog. Russen eten regelmatig kleine hoeveelheden voer. Ze zijn kritische eters en houden niet van veel afwisseling.

Pierette

Allergisch voor katten

De Rus wordt ook wel de non allergische kat genoemd. Dit is een misverstand. Het is wel mogelijk dat er iets minder sterk allergisch gereageerd wordt.

TEDx De Blauwe Rus